Türkiye’den Maradona geçti…

Dünya futbolu gelmiş geçmiş en önemli ikonlarından birini kaybetti. Evet Diego Armando Maradona artık aramızda yok. Peki Maradona futbolculuk ve sonraki kariyerinde Türkiye’de nasıl yankı buldu, Türk basınında nasıl anıldı? Sözü uzatmadan önce Türkiye’ye geldiği günlere dönelim…

BATTANİYE İLE SANTRAYA
Maradona, 1993 yılı Mart ayında takımı Sevilla ile birlikte Türkiye’ye gelmiş, Galatasaray ile özel bir maç yapmıştı. Ziyaretin sebebi Sevilla’nın Galatasaray Futbol Şube Sorumlusu Adnan Polat’ın davetlisi olarak İstanbul’a gelmesiydi. O gün soğuk bir Istanbul gününde İnönü Stadı’nın tribünlerinde sadece 6 bin taraftar yer almıştı. Maradona’nın ekstra para talebi karşılaşmanın yaklaşık yarım saat geç başlamasına neden olmuştu. O günkü İstanbul’un havası Maradona’yı da üşütmüş olacak ki Arjantinli yıldız ikinci yarı öncesi sırtında battaniyesi ve elinde kahvesiyle santraya kadar gelmişti. Mücadele Gütschow ve Suker’in karşılıklı golleriye sona ererken Galatasaray&Maradona flörtü gazetelerin satır aralarında yazıldı, çizildi, unutuldu.

VALDANO’DAN ŞEVKET’E…
1986 Dünya Kupası’nda Maradona’nın İngiltere’ye attığı slalom gol sonrası Valdano, topu kalenin içinden alıp santraya gitmişti. Valdano maç sonrası “O golün tarihe geçeceğini ve fotoğraf makinelerinin o topa odaklanacağını bildiğim için topu kaleden ben aldım, tarihe tanıklık ettiğimi ispatlamak istedim” demişti. Sevilla maçında ise Galatasaraylı “Bulgar Şevket”e arkadaşları, “Maradona’yı tut, yarın tüm gazeteler ikinizin fotoğrafını basar” deyince Şevket de Maradona’ya adım attırmamamaya çalışmıştı…

TELEVOLE, ÇARKIFELEK ve KEBAP
Maradona’nın Sevilla ile gelişi ilkti ancak son değildi… Maradona 1995 ve 1999 yıllarında da Türkiye’ye ayak basarken 1995’te Bosnalı çocuklar için düzenlenen Dünya Karması-Türkiye Karması maçını kenardan izledi… Zira doping cezası nedeniyle futbol oynaması yasaktı. Yine de karşılaşmanın devre arasında topu eline aldı ve yaptığı hareketlerle tribünleri coşturdu. Sonraki gelişinde ise Berna Laçin, Meltem Cumbul ve Oktay Derelioğlu ile Çarkıfelek yarışmasına katılırken Etiler’de Hacıdan isimli mekanda kebap yedi ve Mustafa Topaloğlu şarkılarıyla eğlendi. Maradona’nın Televole programı için “Maraba Televole” sözleri ise uzun yıllar kült olarak ekranları süslemişti.

MARADONA DURMUŞ, SADIK VE HAGI
Maradona lakabı Türkiye’de birçok futbolcuya benzetme olarak kullanıldı. Ancak en bilinenleri Ankaragücü’nden Sadık ve Durmuş Ali Çolak’tı. Sadık’lı Ankaragücü Türkiye Kupası kazanmış; Maradona Durmuş ise Ankaragücü dönemindeki başarılı futboluyla Fenerbahçe’ye transfer olmuş ve 1986-1989 yılları arasında sarı-lacivertli kulüpte oynamıştı. Romanya Milli Takımı’ndaki ve Steaua Bükreş’teki futboluyla da Hagi, “Karpatların Maradonası” unvanını almıştı.

MARDİN’DEN TESBİH
2010 Dünya Kupası’nda Maradona, Arjantin’in başında teknik adam olarak görev yaparken futbol izleyicisi Maradona’nın ellerindeki tesbihe odaklandı. O tesbih, Mardin’de yapılmış ve Maradona’nın 1970’lerden itibaren arkadaşı olan Sivas kökenli Arjantinli Noray Nakis’in armağanıydı.

MARAGULLİT, RIDALİ
1987-88 sezonunda Napoli ile Milan şampiyonluk için çekişiyor ve İtalya’da Napoli’den Maradona ve Milan’dan Gulit’i photoshopta birleştirmiş adına da MARAGULLİT demişlerdi. Türk basını da o hafta sonu oynananacak Beşiktaş-Fenerbahçe maçı için iki takımın yıldızları Rıdvan Dilmen ve Ali Gültiken’i kolaj yapmış ve adını da RIDALİ koymuşlardı. O hafta Napoli-Milan maçının kazananı Gullit’li Milan; Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin galibi ise Ali Gültiken’in golleriyle Beşiktaş oluyor…

RÖPORTAJLARI VE GOLLERİ
En yakın arkadaşlarından biri menajer Bayram Tutumlu olan Maradona, futbolculuk döneminde Sabah’tan Reha Erus, Günaydın’dan Gönül Erdem, Milliyet’ten Halil Özer ve Sabah’tan Süleyman Rodop’a röportaj verdi. Maradona bu röportajlarda Türkiye’ye olan sempatisini anlattı. Türkiye’de Maradona gibi goller de atıldı. 1988-89 sezonunda Fenerbahçe, Altay deplasmanında son 4 dakikada rakibini 3-0 yenerken 90. dakikada Rıdvan Dilmen’in slalom golü için dönemin başbakanı Turgut Özal, “Maradona gibi attı” demişti. 1998 Dünya Kupası Elemeleri’nde Oktay Derelioğlu da Belçika defansını ipe dizip Maradonavari bir slalom gole imza atmıştı…

2006 yılında Cem Yılmaz “Hokkabaz” filmiyle Diego Armando’ya “Maradona” lakabıyla selam yollarken 1982 yapımı Türk filmi Alişan’da Maradona isminin geçtiği sahneler çokça konuşulmuştu…

Evet, futbolun renkli tarihinin en renklisi Maradona, dünya futboluna kattığın değer için bir kez daha teşekkürler… İyi ki vardın…

Güncel Yazılar

Popüler Yazılar